עזרה ראשונה בסיסית לסוסים

עזרה ראשונה לסוסים

במדריך הבא נבין כיצד להגיש עזרה ראשונה לסוסים ואיך לטפל בהם בכל מקום שאנחנו נמצאים, הידע הזה יכול להציל את חיי הסוס ולשמור עליו בריא ומאושר תמיד.

  • בין אם בדשא, באורווה או בזמן רכיבה, סוסים נראים מועדים לפציעה בשוגג
  • למרות הסביבה הבטוחה ביותר, אפילו הבעלים הזהיר ביותר יכול בסופו של דבר להצטרך לטפל במצב חירום של סוסים או להעניק עזרה ראשונה בסיסית
  • חתכים ומרעה יומיומיים זקוקים לטיפול הולם בהקדם האפשרי כדי למנוע מהם להחמיר – לכן שומרי הסוסים חייבים להיות מוכנים היטב
  • כל הסוסים צריכים להיבדק ביסודיות לאיתור סימני פציעה כחלק משגרת הטיפול היומיומית, כדי לוודא שפציעות מזוהות ומקבלות טיפול וטרינרי מקצועי.

ערכות עזרה ראשונה לסוסים

ערכת עזרה ראשונה פשוטה, המוחזקת בחדר המקל או בחצר האורווה, היא הכרח לכל שומר סוס. כמה פריטים חיוניים המאוחסנים בבטחה בקופסה נקייה ויבשה, יכולים לחסוך הרבה פאניקה אם מתרחש מצב חירום של סוסים. על הקופסה להיות מסומנת בבירור ועליה לכלול מספרי יצירת קשר עם המנתחים הווטרינרים שלך. יש להחליף מיד כל פריט משומש או שפג תוקפם.

ערכת עזרה ראשונה לסוסים צריכה להיות גם חלק מהציוד שנלקח למופעים או בזמן נסיעה. נשיאת ערכת עזרה ראשונה אנושית נפרדת היא גם יתרון.

פעולת עזרה ראשונה

מטרת העזרה הראשונה היא לנקוט בפעולה מיידית כאשר מתגלה פציעה, כדי למנוע החמרה במצב בזמן ההמתנה לסיוע וטרינרי.

  1. מנע פציעה נוספת על ידי לקיחת אחריות על הסוס והנחייתו למקום בטוח
  2. העריכו בקצרה כל פציעה והיו מוכנים להעביר פרטים לרופא הווטרינר
  3. התקשר לרופא הווטרינר ופעל בהתאם לעצות המתקבלות ממנו
  4. זהה את סיבת הפציעה ונקוט באמצעים כדי למנוע את הישנותה
  5. אם יש ספק, תמיד התקשר לווטרינר

פנייה לווטרינר עשויה לא בהכרח להביא לביקור. ייעוץ הניתן בטלפון יכול לספק ביטחון לשומר ולהבטיח שניתן טיפול נכון של עזרה ראשונה. התקשרות מוקדמת לווטרינר היא חיונית. זו כלכלה כוזבת לפנות לייעוץ מקצועי רק כאשר התסמינים החמירו במידה ניכרת. היא עלולה לגרום לסבל נוסף לבעל החיים אם מנסים לטפל בפציעה ללא התייעצות ראויה, או אם לא מעריכים את חומרת הפציעה.

הערכת פצעים

חתכים ורעייה הם הפציעות השכיחות ביותר שסביר להניח שצריכות טיפול – כדי לעצור דימום ולמנוע זיהום. סוג ומיקומו של הפצע, והאופן שבו הוא נגרם, יכולים להשפיע על חומרתו והטיפול בו. חשוב להעריך את הפצע במהירות ולפנות לוטרינר בכל המקרים מלבד חתכים ושריטות קלים מאוד.

תשומת לב וטרינרית תמיד מומלצת והיא חיונית אם:

  • שומר הסוס בספק או חסר ניסיון להעריך ולטפל בפצעים קלים
  • הפצע בעומק העור או יותר מסנטימטרים ספורים
  • יש הרבה דימום או שהפציעה מערבת את העיניים או המפרקים
  • הפצע מלוכלך מאוד ו/או קשה להעריך
  • הסוס צולע ו/או יש חשד לפציעה בסיסית או פנימית אחרת
  • הסוס לא חוסן נגד טטנוס

סוגי פצעים

חתך נקי (חתוך) – נגרם על ידי משהו חד. זה יכול להיות רציני מכיוון שלעתים קרובות יש הרבה דימום. קצוות הפצע נראים נקיים וישרים והפצע יכול להיות הרבה יותר עמוק לתוך הרקמה ממה שעשוי להופיע לראשונה.

קרוע (נקוע) – נגרם ממשהו קשה אך בוטה, למשל תיל. קצוות הפצע אינם סדירים ומשוננים, אם כי הדימום אינו נפוץ בדרך כלל כמו פצעים נקיים. ייתכן שיש נפיחות קשורה.

פנצ'ר – נגרם על ידי חפץ חודר, כגון מסמר או קוץ, לפעמים יכול לקרות מציוד לא מתחוזק. פצעים אלו יכולים להיות הרבה יותר עמוקים ממה שהפצע החיצוני מרמז והם מהווים סיכון ניכר לזיהום. הם גם מתעלמים בקלות רבה יותר.

גריזות (שפשפות) – עשויות להיראות שטחיות אך בעלות שטח פנים גדול המהווה סיכון מוגבר לזיהום. לעתים קרובות יש חבורות הקשורות והן עלולות להימשך זמן רב להחלים.

חבורות, גושים, נפיחות ודלקות (גם בהיעדר פצע ברור) – יכולים להוות עדות לפציעה בסיסית, ויש לפנות לייעוץ וטרינרי.

עזרה ראשונה לסוסים סוגי טיפול

מטרות הטיפול בפצעים הן:

  • להפסיק לדמם
  • לנקות ולמנוע זיהום
  • לקדם ריפוי (כמה שיותר מהר וביעילות).

ניתן להפחית דלקות ונפיחות על ידי טיפול בגורם שלהם ועל ידי יישום טיפולי קירור. כל הטיפולים צריכים להתבצע בהתאם לייעוץ וטרינרי.

רַחְצָה
השתמש במקלון נקי עם מים חמימים (המכיל כמות קטנה של חומר ניקוי מתאים או חיטוי) כדי לנקות בעדינות פצע. אם יש צורך במספר ספוגיות, יש להשתמש בכל אחת מהן פעם אחת ולאחר מכן לזרוק אותה.

שטיפה קרה
מרחו זרם קבוע של מים קרים, שטופים (בערך 15 דקות בכל פעם) על פציעה, כדי להרגיע ולהפחית נפיחות.

פשלות
יש למרוח עטיפת (חמה או קרה) כדי לסייע בטיפול. כרבוליות קרות משמשות להפחתת דלקת הנגרמת על ידי בעיטות או דפיקות. כרבוליות חמות (אך נוחות למגע) משמשות להגברת אספקת הדם לפציעה וכדי לעזור להוציא כל זיהום שעלול להיות קיים.

סוגי תחבושות וריפוד

תחבושות חד פעמיות כירורגיות או מקבעות עצמיות הן פריטים שימושיים בתיבת העזרה הראשונה. הם גמישים וניתן ליישם אותם בקלות כדי לספק תמיכה או להחזיק חבישות במקום על הרגליים ואפילו באזורים (כגון מפרקים ופרסות) שקשה יותר לחבוש.

בנוסף לחבישת האיבר הצולע, לרוב מורחים תרגיל או תחבושת יציבה על הרגל הנגדית, הנושאת משקל, כדי לספק תמיכה נוספת.

ריפוד חיוני מתחת לכל התחבושות, כדי ליישר ולהפחית לחץ וכדי לספק הגנה. עטיפת Gamgee, fibregee ורגליים הן כולן צורות הגנה מקובלות לשימוש מתחת לתחבושות.

עזרה ראשונה לסוסים אזהרת חבישה

תחבושות חייבות להיות מותאמות בצורה נכונה, כדי למנוע גרימת נזק קבוע. יש למרוח אותם על הריפוד, תוך שימוש בלחץ אחיד לאורך כל הדרך. לא צריכים להיות קמטים לא בתחבושת ולא בריפוד. כמו כן, יש להקפיד בעת סיום התחבושת כך שתהדק בצד החיצוני של הרגל, כאשר ההידוק מאובטח אך לא הדוק יותר מהתחבושת עצמה.

תחבושות הדוקות מדי או שנותרו ארוכות מדי (או היכן שלא נעשה שימוש בריפוד מספיק) עלולות לגרום לנשירת שיער לצמיתות או לשיער לבנות ברגליים. יתר על כן, פגיעה משנית בגידים יכולה להתרחש אם תחבושות או קשריהן הדוקות מדי או אם נגרמות נקודות לחץ (מפיתול בתחבושת או קשר הממוקם בחלק האחורי של הרגל). דלקת וחבורות של עצם התותח יכולות להיגרם גם. תחבושות רופפות או מיושמות בצורה גרועה עלולה להיות מסוכנת ולגרום לבעיות אם הן מחליקות למטה.

בעת הסרת תחבושות יש לשפשף את רגלו של הסוס כדי לעודד את זרימת הדם.

בדיקת חום ודופק של סוס

הטמפרטורה הרגילה של סוס היא 38 מעלות צלזיוס, אם כי זה עשוי להשתנות בחצי מעלה בכל מקרה. טמפרטורת הסוס נלקחת באמצעות מדחום לסוסים (עדיפות גרסאות דיגיטליות מודרניות על מבוססות כספית). יש לנקוט זהירות בעת ביצוע הליך זה. באופן אידיאלי, הסוס צריך להיות מוחזק על ידי עוזר. לאחר שימון, יש להחדיר חלקית את המדחום לפי הטבעת של הסוס ולהטות אותו מעט כך שינוח על דופן פי הטבעת. יש להחזיק את המדחום במקומו במשך דקה שלמה לפני הסרתו וניגובו. לאחר מכן ניתן לצפות בקריאה.

קצב הדופק של סוס במנוחה הוא 30 עד 40 פעימות לב לדקה. שיעור זה עולה בדרך כלל עם פעילות גופנית והתרגשות, אך יכול לעלות גם כאשר לסוס יש חום או כאב חריף. כמו כן, קצב הנשימה הרגיל של הסוס יכול גם להשתנות, או להיראות מאומצים, מה שמצביע על מצב בריאותי או מצוקה אפשריים.

ניתן לקחת את הדופק בנקודה בה עובר עורק הפנים מתחת ללסת התחתונה. כאשר העורק אותר, יש להפעיל לחץ קל, באמצעות שימוש שטוח של שתיים או שלוש אצבעות. יש לספור את מספר הפולסים בפרק זמן של 15 שניות, ולאחר מכן להכפיל את המספר הזה בארבע כדי לקבל את קצב הדופק. אם הסוס מראה סימני חום או נראה ככואב, יש להתייעץ עם רופא וטרינר.

כדאי להתאמן בנטילת דופק של סוס לפני שהצורך הממשי מתעורר.

טיפול בסוס חולה או פצוע

יש לעקוב אחר עצתו של הרופא הווטרינר שלך לגבי טיפול וטיפול במהלך ההחלמה. בנוסף, יש ליצור קשר עם הווטרינר אם חלה החמרה במצב הסוס.

סוס חולה או פצוע המוחזק מרותק לאורומו (המכונה מנוחה קופסה) זקוק לטיפול ותשומת לב נוספים כדי להבטיח רווחה וסיוע בהחלמה. אם סוס חולה, חשוב יותר מתמיד להתבונן בבעל החיים באופן קבוע ולוודא שהסוס שלך נוח ושהסביבה נקייה.

אוורור יעיל של האורווה הוא חיוני ושטיח קל משקל יכול לעזור לשמור על חום סוס מחלים.

מים מתוקים נקיים חייבים להיות זמינים בכל עת. אם יש לפקח על צריכת המים, יש להשתמש בדליים במקום בשתייה אוטומטית.

סוס מדבק צריך להישמר בבידוד. כל הציוד הקשור לסוס צריך להישמר בנפרד מזה של סוסים אחרים, ולחטא ביסודיות כשהסוס החלים. על המטפלים לנקוט באמצעי היגיינה קפדניים כדי למנוע את התפשטות הזיהום.

האכלה צריכה להיות מפתה וטעימה כדי לעודד סוס חולה לאכול. חציר נקי וטוב צריך להוות את הבסיס למנה, וייתכן שהדבר ידרוש השרייה לפני האכלה, כדי להגביר את הטעימה שלו ולמזער את האבק. הרופא הווטרינר עשוי לייעץ על תזונה מיוחדת אם לסוס יש בעיית עיכול או מצב הקשור לתזונה. יש לתת לסוס שהיה בעבודה סדירה לפני הפציעה מנת הזנה מופחתת כדי לקחת בחשבון את הירידה ברמת הפעילות.

יש לבחור את רגלי הסוס פעמיים ביום, ובהתאם לאופי הפציעה, הסוס עשוי להפיק תועלת מטיפוח קבוע.

ניתן להקל על השעמום על ידי חלוקת מנת החציר למספר הזנות קטנות הניתנות לאורך היום. במידת הצורך, ניתן להציג צעצועים יציבים או סוס לוויה שכן.

מה עברנו בכתבה

איך להאכיל סוס נכון

איך מאכילים סוס נכון? עם כל כך הרבה אפשרויות הזנה, תוספי מזון וחציר זמינות, אנשים רבים מוצאים את עצמם תוהים

רכיבה על סוסים בנתניה

רכיבה על סוסים, תרגול עתיק יומין המשלב בצורה חלקה אתלטיות ויופי הטבע, תמיד הייתה פעילות שובת לב. נתניה, עיר חוף